Surfen

  • juli 10, 2018

Eén van de karaktereigenschappen van dolfijnen is, is dat ze heel sociaal zijn. Ze willen contact! Wanneer je op een schip vaart op één van de oceanen dan zie je dolfijnen voor de boot uit zwemmen en de allermooiste acrobatische kunstjes verrichten.

Dat sociale is jou ontnomen! Je vertrouwen is weg. Angst overheerst. Misbruik is er gemaakt van jou en van jouw vrijmoedigheid. Je vertrouwt weinig mensen. Weinig mensen zijn te vertrouwen.

Je komt in opstand tegen iedereen die jou intimiteit en veiligheid wil bieden. Je wordt boos en je maag lijkt zich in jou om te keren, zo beroerd maakt het je. Heel begrijpelijk. En terecht! Wat jou is aangedaan is haast onmenselijk!

Golven stormen over je heen, de grond onder je voeten lijkt weggeslagen. Jij zinkt, althans zo voelt het. Elke keer als iemand je veiligheid wil bieden, lijken je longen vol te lopen met water en wordt je de lucht, je levensadem, ontnomen. Je stikt!

Dolfijnen daarentegen trotseren de golven, ze duiken er overheen. Ze zijn er niet bang voor. Bij extreme stormen bevinden ze zich in de diepte van de oceaan, waar het stil en rustig is.

Voor jou dan? Is er voor jou dan geen mogelijkheid om die golven te ontwijken?

Nee! Ze zijn onvermijdelijk, je moet leren surfen.

Surfen is als het ware Jezus de hand geven, in een oceaan van leegte en gebrokenheid. Veel pijn! ‘Maar’, zul je zeggen, ‘ik kan niet surfen’. In Christus, reikt de Vader je Zijn hand toe. Hij trekt je op uit de diepte van de oceaan. Met Jezus, zul je leren om te surfen, de golven te trotseren en in een veilige haven te komen.

Dit is de veiligheid waar je naar verlangt! Deze veiligheid zal je niet bedriegen of teleurstellen. Deze veiligheid is eeuwig. Het is een schuilplaats, een vaste, veilige burcht. Het is wijsheid, hoe te dealen met al die golven in je leven. Het is wijsheid, om de juiste mensen toe te laten in je leven. Mensen die je mag vertrouwen, mensen die hun gezag vermengd hebben met de allesovertreffende ‘Agapè liefde’, Gods onvoorwaardelijke liefde.

Wees niet bang! God, jouw Vader, zal je boven de storm uittillen. Je bent nooit alleen, Hij ziet je, overal en in elke situatie. Stormen zijn onvermijdelijk voor ons als mensen, maar jij bent onvermijdelijk voor God. Hij kan niet zonder jou. Zonder jou is Zijn hart incompleet! Daarom is Zijn verlangen naar jou zo groot. Jij hebt namelijk dat unieke deel waarmee Hij Zich wil verbinden. Kom dan tot de Vader, gewoon zoals je bent! Hij is jouw Vader, de ultieme veiligheid!

Liefs,
Jan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.Privacybeleid