Jezus’ ergernis

  • april 28, 2020

Jezus had drie vrienden in Bethanië waar Hij intens veel van hield. Hij was graag bij hen, een plek waar Hij Zijn hart kon delen en kon ‘ZIJN’. Jezus houdt extravagant veel van mensen! Zijn vriend Lazarus was ziek geworden en gestorven. Toen Jezus daar kwam lag hij al vier dagen in het graf. Het verdriet wat Jezus zag en voelde raakte Hem diep.

Meesten van ons weten wel dat Jezus Lazarus opwekte uit de dood. Echter, hier wil ik niet het accent op leggen. Ik wil iets anders aanstippen, waarvan ik geloof dat het alles te maken heeft met wat Jezus eerder zei tegen Zijn discipelen, over hun vertrouwen in Hem, wat sterker zou worden. Het gaat om de grote vraag: Vertrouw je God?

Jezus was diep ontroerd. Hij huilde! Tegelijkertijd was daar een groepje Joden die zeiden dat Hij Lazarus toch wel had kunnen genezen, zodat hij niet was gestorven. Dit ergerde Jezus!

Dit waren mensen die in Hem geloofden vanwege de wonderen en tekenen die Hij deed. God gaat niet voor de oplossing of het antwoord, in de eerste plaats. Hij is een God van nabijheid. Hij wil dat we Hem vertrouwen. Juist op die momenten als Hij de grote afwezige lijkt te zijn en Zijn nabijheid ver te zoeken is.

Het is heel begrijpelijk en menselijk om te denken, ‘Waarom liet God dit of dat toe? Waarom ben ik mijn geliefde verloren? Waarom overkomt mij dit?’ Hij wil je leren dat, als je Hem vertrouwt Hij heel dichtbij is en Hij met je meelijdt.

‘Oplossingsgericht-denken’ maakt het proces alleen maar groter en zwaarder en de teleurstelling des te pijnlijker. Jezus ergert zich aan deze manier van denken. Het spreekt niet van vertrouwen.

Majesteitelijk waren de woorden van Jezus die Hij bad tot Zijn Vader. Terwijl Lazarus nog in het graf lag, dankte Hij Zijn Vader voor de verhoring en dat Hij altijd hoort! Dank God in (voor) jouw omstandigheden. Dank Hem voor Zijn nabijheid. Dwars daar doorheen zal je vertrouwen in Hem groeien en leer je Hem kennen zoals Hij werkelijk is.

Dan zal die zware steen, van diepe pijn en zware teleurstelling, het onmenselijke rouwproces wat je gaat, afgewenteld worden. Misschien geen oplossing of antwoord, maar wel Vaders zoete nabijheid waarbij Hij diep geslagen wonden in jouw ziel zal verbinden. En jij zult leven!

Gods liefde, Zijn nabijheid, Zijn naderen binnen de muren van jouw pijn, overtreft iedere grafsteen van pijn, rouw en teleurstelling. Dank God voor Zijn voortdurende nabijheid!

Liefs,
Jan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.Privacybeleid